Dat Kan Ik Zelf . nl
De doe-het-zelf website voor slimme mensen ™

5 dec. 2007

Hoe registreer ik mijn eerste domein?

Door: Michael

In dit artikel wordt beschreven hoe je je eigen domein kan registreren. Dit artikel is met name bedoeld voor beginnende internetters die graag een eigen website online willen zetten en hiervoor een eigen domein willen registreren.


Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is een naam in het Domain Name System (DNS), het naamgevingssysteem op internet waarmee netwerken, computers, webservers, mailservers en andere toepassingen worden geïdentificeerd. (Bron: Wikipedia)

De verschillende delen van een domein worden van elkaar gescheiden door punten. Een voorbeeld van een domein is wikipedia.org. Om deze naam vast te leggen is een registratie vereist. Meestal is dit de naam van de persoon of het bedrijf waarover de pagina gaat, soms is het ook het thema van de website. In principe is alles mogelijk, zolang de naam bestaat uit een combinatie van twee of meer tekens. De combinatie mag bestaan uit de letters a tot en met z, eventueel aangevuld met cijfers 0 tot en met 9 of een streepje -.


Domeinnaam controleren op beschikbaarheid

De eerste stap bij het registreren van een nieuw domein, is het controleren van het domein op beschikbaarheid.

Het is raadzaam een domeinnaam te kiezen die goed in het gehoor ligt en makkelijk te onthouden is. Dit hoeft niet altijd je bedrijfsnaam te zijn maar bijvoorbeeld een naam die een bepaalde activiteit of product aanduidt. De keuze van je domeinnaam is ook van invloed op de vindbaarheid in de zoekmachines. Indien je meer wilt weten over zoekmachines en zoekmachine-optimalisatie (Search Engine Optimization, SEO), neem dan een kijkje op webmarketing.datkanikzelf.nl. Deze website geeft volop advies en tips om je domeinnaam -  inclusief bijbehorende website - hoger te laten scoren in zoekmachines.

Volg de volgende stappen om je gekozen domein te controleren op beschikbaarheid:

1. Ga naar www.je-eigen-domein.nl.

2. Vul een domeinnaam in bij het onderdeel 'Kies een domein uit'.

Kies een domein

3. Selecteer '.nl' uit het keuzelijstje.

Opmerking: bij .nl, .fr en .it domeinen dien je daarnaast ook een registratiecontract te ondertekenen.

4. Druk op Check.

Indien het gekozen domein nog beschikbaar is, verschijnt het volgende scherm:

Controleer beschikbaarheid domein

Vanaf dit scherm is het gemakkelijk om dit domein te registreren, door op Registreer te drukken.


Je gekozen domein registreren

Als je de vorige stappen succesvol hebt uitgevoerd, dan heb je de mogelijkheid om het beschikbare domein te registreren. Hiervoor heeft je-eigen-domein.nl jouw contactgegevens nodig, wat je realiseert door een account aan te maken. Volg de onderstaande stappen om de domeinregistratie te voltooien.

1. Klik op Registreer (zie vorige afbeelding).

Het volgende scherm verschijnt:

Aanmelden/registreren

2. Vul bij het veld 'E-mail adres:' je e-mailadres in.

3. Selecteer 'Ik ben een nieuwe klant' en druk op Verder.

Het volgende scherm verschijnt:

Aanmelden nieuwe gebruiker

3. Selecteer de situatie die bij jou van toepassing is, en druk op verder.

4. Geef je contact gegevens op en volg de overige stappen voor het aanmaken van je account.

Wanneer je succesvol een account hebt aangemaakt, kan je inloggen en je domein registreren.

Bij het aanvragen van je domein moet je de volgende contactgegevens opgeven:

Registrant - Dit is de eigenaar van het domein.

Admin contact - Hier vul je normaal gesproken ook de contactgegevens van de eigenaar van het domein in. Deze contactgegevens zullen gebruikt worden indien de voorwaarden die gelden voor .nl domeinen wijzigen, of een derde partij recht meent te hebben op de domeinnaam.

Technical contact - Hier vul je de gegevens in van het contactpersoon die benadert dient te worden bij storingen of andere technische kwesties. In de meeste gevallen vul je hier ook je eigen gegevens in.

Volg de verdere stappen en hiermee is de registratie van het domein voltooid. Let op: bij .nl domeinen moet je ook een registratiecontract ondertekenen en opsturen.

Gefeliciteerd met je nieuwe domein!


Next: Hoe kies ik een geschikt hosting-pakket?

Wanneer je in het bezit bent van een domeinnaam, heb je ook een hosting-pakket nodig om je website op te plaatsen. In een volgend artikel wordt uitgelegd waar je voordelig een voor jou geschikt hosting-pakket kan vinden.