Dat Kan Ik Zelf . nl
De doe-het-zelf website voor slimme mensen ™

11 jan. 2015

Persoonlijk huwelijkscadeau: een boek met een zelfgeschreven verhaal

Door: Anne van den Berg

Als vrienden of familieleden gaan trouwen, dan zoek je een persoonlijk, bijzonder cadeau. Als je het niet erg vindt om er wat tijd in te steken, is een zelfgeschreven en -gemaakt boek een goed idee. Het leidt geheid tot tranen die weggepinkt moeten worden. Begin met het boek een flink aantal weken van te voren, dus het is minder geschikt voor last minute ideeën of last minute bruiloften. Je hebt geen hele dure of aparte spullen nodig, dus ook voor mensen met een budget is het geschikt.

Stap 1: zelf een verhaal schrijven

Stap 1: zelf een verhaal schrijven

Het schrijven van een verhaal kun je zo moeilijk en makkelijk maken als je het zelf wilt. Je kunt vooral foto’s gebruiken of hun liefdesverhaal van a tot z op papier zetten. Begin daarom met het kiezen van een vorm. Als je weet of je een feitelijk verhaal gaat vertellen of een sprookje, weet je ook hoeveel informatie je moet verzamelen voor het verhaal. Ik heb zelf gekozen voor een sprookje, waardoor ik de feiten en de ruimte wat kon oprekken.

Als je niet helemaal ingevoerd bent in het leven van je vrienden of familieleden, dan is de volgende stap het doen van research en interviews. Het klinkt allemaal heel ingewikkeld, maar praat eens met de ouders van het bruidspaar. Je krijgt meestal de meest ontroerende of gekke verhalen te horen. Leuk voer voor je verhaal! Vrienden en vriendinnen van het paar weten natuurlijk de sappige details van stapavonden en ongelukjes, dus vergeet hen ook niet!

Schrijven is een kwestie van doorzetten: ga zitten en begin te tikken. Je kunt eerst al je ideeën op papier zetten, zodat je niets vergeet. Dan kun je daarna de rode pen er doorheen halen. Als je een perfect verhaal wilt, lees je het aan jezelf voor. Hardop. Dat zorgt dat je niet lekker lopende zinnen zo eruit pikt. En laat het aan iemand anders lezen. Het liefst een onafhankelijk persoon, die het bruidspaar niet goed kent, zodat de grapjes en sentimentele stukken minder hard aankomen. Hij of zij kan zich dan richten op de spelling en grammatica.

Stap 2: drukken op mooi papier

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je verhaal ergens te laten drukken, maar aangezien geld maar één keer uitgegeven kan worden, kun je ook alleen kiezen voor mooi papier en je eigen printer. Mooi papier kun je vinden bij kantoorhandels of knutselwinkels, zoals Pipoos. Hoe kies je het papier? Heel simpel: kies wat je mooi vindt. Maar houd hier rekening mee:

 • Hoe dunner het papier, hoe dunner het boek. Dus als je maar een kort verhaal hebt geschreven, dan kun je maar beter dik papier gebruiken, zodat het nog wat lijkt.
 • Als je print met je eigen printer, dan moet je eerst kijken welk papier je printer aankan. Ik heb zelf gekozen voor dun karton, maar honderd grams papier is mooi dik en krult niet in de printer. Dun karton wel, dus dat is iets minder mooi.

Vervolgens moet je voor je gaat drukken bepalen welke manier van boekbinden je gaat gebruiken. Het kan uiteraard van makkelijk naar moeilijk. Ik ben zelf geen expert, dus ik zocht op YouTube iemand die het wel is. Ik vond het kanaal Sea Lemon. De vrouw achter dit kanaal laat verschillende vormen zien en hoe het in zijn werk gaat!

De vorm van het boekbinden heeft invloed op de ordening van de geprinte pagina’s. Ik koos voor een vorm waarbij bladzijden dubbelgevouwen werden zonder ze in elkaar te schuiven. Dat zorgde ervoor dat de pagina’s allemaal even groot blijven (en je dat achteraf dus niet hoeft bij te werken). Je bent met deze manier wel langer bezig. En je moet dus rekening houden met de volgorde bij het printen.

Tip van de dag: koop altijd meer papier dan je strikt nodig zou moeten hebben. Handmatig dubbelzijdig printen is altijd een uitdaging. Dus als je een vel verpest, dus kun je gewoon verder en hoef je niet nog een keer naar de winkel.

Stap 3: boekbinden

Aangezien ik geen expert ben, laat ik mijn voorbeeldfilmpje van Sea Lemon zien. Je hebt in ieder geval nodig:

 • het dubbelgevouwen papier waarop je het verhaal hebt afgedrukt
 • naald en draad (katoen of gewaxt linnen)
 • liniaal
 • 2 extra buitenkanten, liefst iets dikker karton
 • een lint
 • extra papier voor versteviging
 • boekbindlijm of andere stevige lijm (dus die lijm die niet tussen de pagina’s loopt)
 • een scherp Stanley mesje
 • dikke, zware boeken of boekbinddrukpers

Als je dezelfde kaft wilt maken als ik, dan stop je voor het maken van de kaft en ga je hieronder verder bij stap 4.

http://youtu.be/XGQ5P8QVHSg

Stap 4: kaft met hart

Stap 4: kaft met hart

De kaft is na het verhaal mijn masterpiece. Het is een zelfbedachte kaft en ik ben trots. Wat heb je nodig?

 • het boek met de 2 extra buitenkant van dikker karton (minimaal 3 mm)
 • potlood
 • Stanley mesje
 • snijblok
 • stof naar keuze, liefst wat dikker (bijvoorbeeld meubelstof)
 • alleslijm
 • liniaal
 • dunne en dikke naald
 • kleine splitpennen
 • wit garen
 • lint (dezelfde als je gebruikt hebt bij het boekbinden)
 • dikke boeken of boekdrukpers

Als je de buitenkant er nog niet omheen hebt, begin je met het opmeten van het tekstblok dat je bij stap 3 hebt gemaakt. Tel bij de lengte 1 centimeter op en bij de breedte een halve centimeter. Snijd het karton op het snijblok op maat. Meet vervolgens de dikte van het tekstblok. Leg de twee stukken karton op de binnenkant van de stof en leg ze ongeveer 0,3 tot 0,5 centimeter verder uit elkaar dan de dikte van het tekstblok. Om de buitenkant geef je het karton nog een extra centimeter bij het aftekenen. Zo kan de stof straks om het karton vallen.

Knip de stof uit. Lijm één zijde van beide kartonstukken en leg ze op de ingetekende plekken van de binnenkant van de stof. Druk stevig aan. Knip vervolgens de hoekjes van de stof af, maar niet te dicht op het karton. Lijm de randjes van de buitenkant van het karton en vouw eerst de hoekjes en daarna de rest van de stof om het karton heen.

Teken op de binnenkant vanhet karton dat de voorkant wordt een hart. Teken op de rand van het hart de punten waar de splitpennen doorheen komen. Begin eerst voorzichtig met een dunne naald gaatjes te prikken en houd de stof goed tegen het karton aangedrukt. Doe het dan nogmaals met de dikkere naald, maar maak het gat niet groter dan de splitpennen nodig hebben. Doe de splitpennen op hun plek (met het dopje aan de buitenkant), afgezien van de onderste pen. Doe de splitpennen overigens alleen door de gaatjes en zet ze nog niet vast!

De garen

Vervolgens steek je met een naald het witte garen door het onderste gaatje. Om het hart te maken, kies je punten tegenover elkaar, zodat je kriskras over het hart gaat met je draad. Uiteindelijk moet je wel weer onderaan uitkomen. Om het draad vast te zetten bij de splitpennen, draai je ze gewoon om het pennetje heen. Als je eenmaal weer het draad door het onderste gaat hebt getrokken en aan de binnenkant hebt, zet je het vast met een plakbandje. Daarna zet je ook de splitpennen vast.

Zoek vervolgens het midden op de lange kant van beide kartonnen. Breng lijm aan om het lint vast te zetten. Vervolgens werk je de binnenkant af door het tekstblok op de kaft te plekken. Besmeer de binnenkant van de kaft met lijm tot ongeveer een halve centimeter van de buitenkant. Wees precies in het leggen van het tekstblok op de kaft, zorg dat het recht ligt. Doe dat ook met de andere kant. De rug van het boek blijft los, maar dat hoort, anders kun je het boek niet goed openleggen.

Als laatste druk je het geheel stevig aan. Je kunt een boekdrukpers gebruiken, maar ook een stapel dikke boeken. Ik heb het een nacht laten liggen om zeker te weten dat alles vast zat. Zodra het gedroogd is, ben je klaar en hoef je je alleen maar mooi aan te kleden voor de bruiloft om het cadeau te kunnen geven. Bereid je voor op tranen en brokken in de keel. Wees trots, je hebt gewoon je eigen boek gepubliceerd.

Het origineel van dit artikel verscheen op DIY creatives in een viertal blogs:

Het Grote Bruiloft Project: Een Sprookje
Het Grote Bruiloft Project: Het Papier
Het Grote Bruiloft Project: Boekbinden
Het Grote Bruiloft Project: Kaft Met Een Hart