Dat Kan Ik Zelf . nl
De doe-het-zelf website voor slimme mensen ™

1 okt. 2008

ICT vacatures, manager banen of werken in de zorg? Zoek een vacature online!

Het Internet is volledig geïntegreerd in onze samenleving. Het Internet brengt mensen over de hele wereld bij elkaar. Zelfs werkgevers zoeken werknemers tegenwoordig via het Internet, en andersom.

Eerder plaatsten bedrijven hun vacatures in de schriftelijke media, tegenwoordig worden deze vacatures allemaal op Internet gezet. Het Internet is hét medium geworden om werkzoekenden aan een baan te helpen.

In dit artikel wordt beschreven hoe je zelf een baan kan vinden via het Internet.

Er zijn drie manieren om een baan te vinden via het Internet:

 1. Vacaturebanken op het Internet
 2. Open sollicitatie online
 3. Je CV publiceren op Internet

Vacaturebanken op het Internet

Op het Internet wemelt het van de vacaturebanken. Bij een vacaturebank kun je vacatures zoeken, je kunt je CV achterlaten en je kan je abonneren op een emailservice.
Bij een vacaturebank kun je specifiek zoeken naar vacatures. Neem nou de nationale vacaturebank (www.nationalevacaturebank.nl), dit is de grootste banensite van Nederland. Op de site kun je gericht een vacature zoeken. Vul een trefwoord in, vervolgens kies je een functiegroep, daarna kies je het opleidingsniveau, dan vul je jouw postcode in en vervolgens vul je de straal in waarbinnen je wilt zoeken.

Vacaturebank
Ook kan je op deze site je eigen CV plaatsen. Jouw CV te plaatsen kunnen werkgevers jouw CV inzien en daardoor vergroot je de kans op een baan. De emailservice van de vacaturebank zorgt ervoor dat jij een email krijgt zodra er een interessante vacature voor jou is bijgekomen.

Naaste de vacaturebanken kan je op Internet ook via andere sites vacatures bekijken, bijvoorbeeld via het CWI, zoekmachines als Google.nl en uitzendbureaus. Nederland telt honderden uitzendbureaus, deze uitzendbureaus geven bedrijven de kans om vacatures te plaatsen en ze helpen werkzoekenden aan een baan. Op de sites van deze uitzendbureaus kan je, net als bij de site van de nationale vacaturebank, je CV plaatsen en vacatures zoeken. Ook kan je je (gratis) laten inschrijven bij een uitzendbureau. Het uitzendbureau gaat dan voor jou op zoek naar een baan. Dit zijn de grootste uitzendbureaus van Nederland:


Open sollicitatie online

Een open sollicitatie houdt in dat je op eigen initiatief een sollicitatiebrief schrijft naar een bedrijf, zonder dat je reageert op een bepaalde vacature. Solliciteren via de e-mail Dit kan je ook online doen doormiddel van het sturen van een elektronische brief, een email, naar een bedrijf. Zoek op Internet naar bedrijven die jou aanspreken en stuur ze vervolgens een open sollicitatie via de email. Een elektronische brief moet aan dezelfde voorwaarden voldoen als een gewone brief. Bij een online sollicitatie zijn er echter enkele dingen waar je extra op moet letten:
 1. Stuur het bedrijf een email met daarin je sollicitatiebrief en je CV in de bijlage. Vaak verandert de opmaak van je email wanneer deze wordt verzonden. De ontvanger kan de mail ontvangen in een slechte opmaak. Door je sollicitatiebrief en je CV in de bijlage te zetten weet je zeker dat je opmaak niet verandert.
 2. Maak twee aparte bijlagen, één voor je sollicitatiebrief en één voor je cv. Geef de documenten een juiste benaming, bijvoorbeeld ‘sollicitatiebrief+naam+achternaam’ en ‘CV+naam+achternaam’.
 3. Gebruik een neutraal emailadres. Het is verstandig voor sollicitaties een privé emailadres op te geven en niet het adres bij je huidige werkgever. Een webmailadres via Gmail of Hotmail heb je zo. Kies ook daarvoor een neutrale naam, dus niet 'ikbengeweldig@...'.
 4. Lees je email voordat je hem verstuurd door, zorg dat er geen spelfouten in staan. Controleer ook of je de bijlagen hebt toegevoegd. Sommige bedrijven hebben op hun site een webformulier voor open sollicitaties. Vul deze dan in met daarbij je cv.

Zelf je CV publiceren op Internet

In plaats van vacatures te zoeken of bij een bepaald bedrijf te solliciteren, kun je ook je eigen CV op Internet publiceren. Dit kan, zoals hierboven beschreven, via een vacaturebank, maar je kunt jezelf ook presenteren aan werknemers op sites als www.marktplaats.nl en www.hyves.nl. Op deze sites kan je aangeven wat voor baan je zoekt, door een advertentie te plaatsen.
Bedrijven zoeken sinds kort zelfs op YouTube naar geschikte werknemers. Sinds kort prijzen Nederlandse werkzoekenden zich aan met een video-cv op YouTube. 

Tip
Jij kunt bedrijven vinden op Internet., maar bedrijven kunnen jou ook vinden via Internet. Bijvoorbeeld via:

 1. Je eigen website.
 2. Bijdragen in weblogs en forums.
 3. Digitale fotoalbums en boekenplanken op het web.
 4. Reacties op websites in gastenboeken en reactieformulieren.
 5. Profielen op netwerksites zoals Hyves.
 6. Je bijdragen op chatsites.
 7. Je profiel in internetgames.
 8. Digitale visitekaartjes, handtekeningen in e-mail.
 9. Uitslagen van sportwedstrijden, deelname aan activiteiten, ledenlijsten van verenigingen.

Let op: denk altijd na voordat ergens je naam op Internet plaatst!


Succes bij het online zoeken naar een baan!