Dat Kan Ik Zelf . nl
De doe-het-zelf website voor slimme mensen ™

1 dec. 2012

Gezond eten en afvallen

Door: Samantha

De feestdagen zijn weer voorbij, de goede voornemens en de motivatie voor een goed figuur vaak oh zo groot. Vol goede moed worden shakes, vervangende maaltijden en de cross-trainer in huis gehaald en na een pittige start staat alles er na een zekere tijd aangebroken en af en toe gebruikt bij en vervangt het ouderwetse eet- en beweegpatroon weer het rigoureuze dieet.

Je lichaam herstelt zich vervolgens weer zodanig dat de oude vertrouwde rondingen nog net zo zichtbaar zijn als voor de start van het afvalplan.

Afvallen valt en staat bij doorzettingsvermogen en uiteindelijk een gezond eetpatroon. Ondanks dat er snel kilo’s af kunnen gaan door maaltijden te vervangen kan het gemakkelijker en effectiever zijn om het lichaam gestaag aan een andere eetpatroon te laten wennen. Je zal dan slechts minder in plaats van iets anders hoeven te eten.

Een methode om vast te stellen wat je aan nodige en onnodig voeding binnenkrijgt is het tellen van calorieën. Check wat je normaal eet, wat het aan calorieën bevat en je weet wat je op een dag zoal binnenkrijgt. Bereken vervolgens wat je binnen zou moeten krijgen om te functioneren en je zult zien dat er tussen deze 2 hoeveelheden een verschil is en dan wel door het overschot aan calorieën wat je doorgaans binnenkrijgt.

Wat heb je nodig per dag?

Dit is afhankelijk van je daginvulling en ook van je geslacht en leeftijd. Hieronder volgt een overzicht waarmee je globaal kunt bepalen wat je per dag nodig zou hebben om te functioneren en op gewicht te blijven.Een teveel aan calorieën op een dag is iets heel onschuldigs, het kan gebeuren en soms zelfs nodig zijn. Wat je op een dag doet verschilt ook per moment en periode, dus wat je eet mag ook afwijken van de gemiddelde benodigde hoeveelheden. Een voortdurend overschot aan calorieën draagt daarentegen uiteraard niet bij aan een constant gewicht. Anders gezegd, je zal altijd blijven aankomen doordat de onnodige energie nooit meer gebruikt zal worden.

Om op gewicht te blijven en niet aan te komen zal er aan de inhoud van je eetpatroon zodanig iets gedaan moeten worden dat je niet meer binnenkrijgt dan je dagelijks nodig hebt. Je zal eten, verbranden en op gewicht blijven. Er blijven immers geen calorieën over en: "Wat er niet aan komt.. hoeft er ook niet af."

Punten tellen (40 punten dieet)

Een handige manier om vast te stellen wat je per dag eet en wat je per dag kan eten is het zogenaamde puntendieet. Elke 25 calorieën kan je zien als 1 punt en zo kan je vaststellen hoeveel punten je zou moeten eten op een dag.

Zo zou een man die 2500 calorieën wil eten vaststellen dat dit 100 punten zijn en kan een vrouw die 2000 calorieën wil verbruiken uitgaan van 80 punten.

Alles wat je kan eten heeft een bepaald gehalte aan calorieën die je terug kan vinden op de verpakking. Ook zijn er standaard lijsten van andere “punten tellers” waarop al vastgesteld staat wat het aantal punten is van bepaalde producten in een bepaalde hoeveelheid.

Voorbeeld maaltijden en tussendoortjes met bijbehorende punten (1 punt = 25 calorieën)
Voorbeeld maaltijden en tussendoortjes met bijbehorende punten

Als je kijkt wat je eetpatroon is wat je gewend bent, dan kan je kijken welke producten je zou kunnen kiezen om binnen het vastgestelde aantal punten te komen zonder teveel van het voor jouw prettige eetpatroon af te wijken.

Houd je van een beperkt aantal stevige maaltijden per dag. Kies dan maaltijden waar veel voedingstoffen in zitten én voldoende calorieën maar niet meer dan je nodig hebt.

Houd je van veel tussendoortjes? Kies dan voor meerdere lichte maaltijden per dag en calorie-arme hapjes tussendoor.

Van veel van de producten die je normaal gebruikt zijn varianten te vinden waardoor je even vaak iets kan eten, maar zonder de onnodige calorieën.

Afvallen

Wil je voor je op gewicht blijft eerst een prettiger gewicht bereiken als startpunt? Ga dan na, bij het vaststellen van het aantal punten per dag, wat onder benodigde hoeveelheid calorieën zitten. Je zult dan zeker meer verbranden dan je binnenkrijgt waardoor je reserves aangesproken worden.. je valt af.

Let bij de invulling van een beperkte energiewaarde per dag wel op de vitamines en voedingstoffen die je dagelijks wel binnen wenst te krijgen. Ga voor een vermindering van koolhydraten en vetten, maar kies voor producten met veel vitamines en mineralen.

Wat is een gezond gewicht

Via de volgende berekening kan je uitrekenen wat voor jou een gezond gewicht zou kunnen zijn. Het gaat hierbij om de BMI (Body Mass Index).

Body Mass index

Richt je bij het afvallen op een streefgewicht binnen de kaders van een gezond lichaam, streef geen surrealistische doelen na.. dit is ongezond en slecht voor je gestel. Daarbij is het op langere termijn ook nog eens niet haalbaar om deze leefstijl vast te houden.

Meer weten over gezond eten en een gezonde BMI? Ga naar www.voedingscentrum.nl
Meer weten over het 40 punten dieet? Ga naar www.40punten.nl

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen of opmerkingen? Stuur dan gerust een e-mail naar info@datkanikzelf.nl.