Dat Kan Ik Zelf . nl
De doe-het-zelf website voor slimme mensen ™

10 jun. 2010

Gitaar leren spelen (voor beginners)

Leer jezelf gitaar spelen

Heb je altijd al gitaar willen leren spelen, maar weet je niet waar je moet beginnen?

Wil je jezelf leren om je favoriete liedjes te begeleiden op de gitaar?

Zo moeilijk is gitaar spelen niet! Zeker niet als je gebruik maakt van de handige websites en de tips in dit artikel.


Hoe houd je de gitaar vast?

Je legt de gitaar over je rechter dijbeen en zo dat de hals van de gitaar, vanuit de speler gezien, naar links wijst. De duim van je linkerhand houd je achter de hals en de vingers van je linkerhand houd je aan de kant van het fretboard (waar de vakjes zitten) en deze gebruik je om vakjes op snaren in te drukken en akkoordgrepen te pakken.

Akkoorden en de linkerhand

Een akkoord is een greep. Dat wil zeggen dat er meerdere snaren tegelijk klinken. Vaak alle zes snaren van de gitaar tegelijk of de hoogste vijf, maar soms ook slechts 4 snaren. De beginnersgrepen bestaan meestal uit een combinatie van open snaren (snaren waarop geen vakje is ingedrukt), en snaren waarop je met je verschillende vingers vakjes indrukt. Als je een paar van deze basis akkoordgrepen leert, kun je al gauw met veel liedjes meespelen.

De rechterhand speelt het slagje (ritme)

Als je jezelf begeleidt met akkoorden, dan gebruik je je rechter hand voor het zogenaamd 'slagje'. Een slagje is het ritme waarmee je de snaren aanslaat. Kenmerkend voor akkoorden spelen is dat je, in tegenstelling tot het spelen van melodieën waarbij je slechts één noot en snaar tegelijk aanslaat, de vingers van je rechter hand (de slag-hand) over alle snaren van het akkoord beweegt om alle noten van de akkoordgreep te laten klinken. Je houdt bij het spelen van akkoorden dus een tijdje dezelfde greep aan met je linkerhand, terwijl je met je rechterhand de snaren ritmisch aanslaat totdat het tijd is om van akkoord te wisselen. Dan gaat je rechterhand door met het spelen van het ritme, maar wisselt je linkerhand naar de nieuwe akkoordgreep.

Akkoordenschema's

Van practisch alle enigzins bekende nummers zijn zogenaamde akkoordenschema's te vinden op het internet. Een akkoordenschema wil zeggen dat je de tekst van het nummer ziet staan en boven sommige woorden een akkoordnaam, zoals bijvoorbeeld Em, B, C#, G etc.

Akkoordenschema (voorbeeld)

In het bovenstaande voorbeeld zie je bijvoorbeeld boven de lettergreep "di" begonnen wordt met een G akkoord (greep). Het akkoord G wordt aangehouden tot en met "goes", dat op het woord "on" het akkoord Bm klinkt, en op "bra" het akkoord Em. Dus het komt er op neer dat een akkoord wordt aangehouden totdat je een nieuw akkoord tegenkomt.


Hoe pak je de akkoordgrepen en waar vind je een overzicht?

Er zijn veel goede 'chord finders' (akkoordenvinders) te vinden op het Internet. Dat zijn sites waar je (gratis) makkelijk een greep die je nog niet kent kunt invoeren. De site laat dan zien hoe de bijbehorende akkoordgreep op de gitaarhals er uit ziet. Een goed voorbeeld van een website met duidelijke akkoordenvinders is: chordfind.com

Akkoordgrepen (voorbeeld)

Je ziet hierboven een voorbeeld van het akkoord C. De dikste snaar komt overeen met de dikste snaar van je gitaar. Dat is de snaar die het dichtst bij je neus zit. De rode rondjes geven aan waar je je vingers van je linker hand ziet. De cijfertjes geven aan om het hoeveelste vakje het gaat. Bij de gitaar tel je de vakjes, vanuit de speler gezien, van links naar rechts. Dus een open snaar kan je zien als 'vakje 0', het eerste vakje rechts daarvan als vakje 1, enzovoort.

Het kruisje op de dikste snaar geeft aan dat deze snaar niet meedoet bij dit akkoord en dus ook niet door de rechterhand dient te worden aangeslagen. De twee rode rondjes die links van het eerste vakje staan, ter hoogte van het beige gekleurde balkje, geven aan dat op de snaren in kwestie geen vakjes hoeven worden ingedrukt. De g en de dunne e snaar zijn bij deze greep dus zgn. 'open snaren'. Bij dit greepje dien je dus drie vingers neer te zetten, namelijk op de A snaar (de op één na dikste snaar) druk je het derde vakje in (met je ringvinger), op de volgende snaar (de D snaar), druk je het tweede vakje in, dan is de volgende snaar (G snaar) een open snaar waar je dus geen vakjes indrukt. Op de daarop volgende snaar (B snaar) wordt het eerste vakje ingedrukt en de dunne e snaar is bij dit greepje wederom een open snaar.

Zo kun je alle voor een nummer benodigde akkoordgrepen opzoeken en leren. Aan het begin is het even stoeien met je vingers maar oefening baart al snel kunst!

Hoe vind je akkoordenschema's van jouw favoriete nummers in Google?

Het vinden van akkoordenschem's van je favoriete nummers is gemakkelijk. Het magische zoekwoord in google is 'chords'. Chords is het engelse woord voor akkoorden. Zoals je de tekst van een nummer kan opzoeken door bijvoorbeeld te zoeken naar 'the beatles ob la di lyrics', vind je het akkoordenschema van een nummer door simpelweg te zoeken naar 'the beatles ob la di chords'. Dus typ in Google: <naam artiest> + <naam nummer> + "chords". Meestal staat het akkoordenschema van het nummer dat je zoekt al compleet met tekst en akkoorden in het bovenste zoekresultaat.

De verschillende slagjes en ritmes voor de rechterhand

Het soepel spelen van de ritmische slagjes van de rechterhand is eigenlijk voor de net wat meer gevorderden. Als je een absolute beginner bent, is het aan te raden om de akkoordgrepen eerst eens om de vier tellen te spelen. Dus je slaat de snaren die bij de greep horen één keer aan en laat deze ‘liggen’, dat wil zeggen je houdt met je vingers van je linkerhand goed de greep vast en laat de snaren uitklinken. Dan zing je (of laat zingen als je alleen begeleid) tot de volgende greep aan de beurt is, en sla deze vervolgens ook één maal aan. Natuurlijk kun je alvast wat experimenteren met het maken van een slagje (ritme) met de rechthand.

Ben je enthiousiast geworden en wil je meer gratis tips en online lessen?

Bezoek dan Gitaarles en tips Blog en voor gitaarlessen in Amsterdam, bezoek Audioarts.nl.