Dat Kan Ik Zelf . nl
De doe-het-zelf website voor slimme mensen ™

1 okt. 2011

Wat is een goede beginnersgitaar en wat mag zoiets kosten?

Als gitaarleraar krijg ik vaak vragen van beginnende leerlingen over welke gitaar ze het best kunnen kopen.

Nu zijn gitaren net als auto’s: je kunt er zoveel aan uitgeven als je wilt, maar ook de goedkoopste doet wat ie moet doen. Duurdere modellen klinken beter en spelen comfortabeler, maar ook op het allergoedkoopste model kun je de basics prima leren.

Mijn advies voor een beginnende gitarist die nog niet zeker weet of hij/zij ermee door wil gaan, is dan ook om in eerste instantie voor één van de goedkoopste modellen te gaan. Koop je later een betere gitaar, dan heb je je eerste gitaar nog als reserve-gitaar of bijvoorbeeld om mee te nemen naar het strand of andere plekken waar het instrument vies of beschadigd kan raken. Of je geeft hem kado aan iemand die wil beginnen met spelen.

En ookal weet je al wel zeker of je ermee door wilt gaan, dan weet je nog niet precies hoe je spel zich gaat ontwikkelen en daarmee wat voor type gitaar het beste bij je past. Ook omdat er verschillende soorten zijn en je meestal aan het begin nog niet weet wat voor gitaar het beste bij je speelstijl past.

DRIE SOORTEN GITAREN

In grote lijnen heb je drie soorten gitaren: twee soorten akoestische gitaren en de electrische gitaar. De akoestische gitaren onderscheiden zich in modellen met nylon en stalen snaren. Ik zal van alledrie kort bespreken waarvoor ze geschikt zijn, en wat de goedkoopste prijzen zijn.

1) DE NYLON, SPAANSE OF KLASSIEKE GITAAR

Klassieke gitaar
De akoestische gitaar met nylon snaren wordt ook wel kortweg een nylon gitaar genoemd, een klassieke gitaar of een Spaanse gitaar. Dit is van de drie hoofdtypen het oudste model waar de andere modellen van zijn afgeleid. De klassieke gitaar is met name geschikt voor het spelen van klassieke en Spaanse muziek. De nylon snaren geven een warm en zacht geluid. Doorgaans bespeelt je dit soort gitaren niet met een plectrum maar met je vingers. (* Een plectrum is een klein plaatje wat je tussen duim en wijsvinger houdt waarmee je je snaren aanslaat.)

Je kunt het herkennen aan de typische ronde vormen van de klankkast, en aan het feit dat de snaren niet van metaal, maar van kunststof zijn. Daar is nog wel eens een misverstand over omdat de laagste (dikste) 3 snaren wel met metaal omwonden lijken te zijn, waardoor mensen wel eens geneigd zijn te denken dat de gitaar 3 metalen en 3 nylon snaren bevat, maar de kern van metaalomwonden snaren is wel degelijk van kunststof. Zijn de hoogste (dunste) drie snaren dus van kunststof, dan gaat het in zijn geheel om een nylon gitaar.

Nylon gitaren worden vaak door beginners aangeschaft om twee redenen. Ten eerste omdat ze het goedkoopst zijn. Als je goed zoekt kun je ze bij sommige webshops al vinden vanaf 25 euro. Ten tweede heerst de mythe dat het beter is om op een klassieke gitaar te beginnen en eventueel later de overstap te maken naar steelstring of electrische gitaar. In mijn ogen is dat onzin. Ik speel al 20 jaar en geef al jaren lang les en heb herhaaldelijk gezien dat je ook prima gelijk op een steelstring, electrische of bas-gitaar kunt beginnen. Mijn advies is: begin op de gitaar die het best past bij de muziekstijl waarin je primair wilt leren spelen.

2) DE STEELSTRING OF WESTERN GITAAR

Steelstring Gitaar
Een akoestische gitaar met stalen snaren wordt een steelstring of western gitaar genoemd. Steelstring gitaren zijn het meest geschikt voor singer-songwriter, pop, blues en country. Dus kortom de beste keuze voor de meeste beginnende gitaristen die akoestische liedjes willen spelen en zingen en die zichzelf willen leren begleiden op de gitaar. Meestal worden deze gitaren met een plectrum bespeelt.

Je kunt de steelstring herkennen aan de doorgaans wat grotere klankkast dan de nylon gitaar en wat meer vierkante vorm met afgeronde hoeken, en uiteraard aan het feit dat er metalen snaren op zitten. Er komt daardoor ook een wat metaliger geluid uit en ze produceren doorgaans meer volume.

Voor gitaristen die akoestisch willen spelen en vooral pop/rock/singer-songwriter liedjes willen leren spelen, raad ik absoluut altijd een steelstring-gitaar aan. Ze zijn te krijgen vanaf 50 euro.

3) ELECTRISCHE GITAAR

Electrische gitaar
Een electrische gitaar heeft ook stalen snaren, maar een veel kleinere klankkast ('body'). De klankkast is niet hol van binnen omdat het volume van de gitaar wordt geproduceerd door een gitaarversterker. Koop je als beginner een electrische gitaar, wees er dan dus van bewust dat je er een speciaal gitaarverstekertje bij nodig hebt. Ik raad in zo'n geval aan om een zogenaamd starterspakket te kopen, dat is een pakket waarbij je in één koop zowel een goedlope electrische gitaar al, een klein versterktje een snoer en een band om hem om te hangen krijgt. Je kunt dan gelijk aan de slag.
Electrische gitaar

De electrische gitaar is uiteraard geschikt om bandjes-muziek mee te spelen. Pop, jazz, rock, blues. Ook als je houdt van scheurende gitaarsolo's is de electrische gitaar weapon of choice. Electrische gitaren zijn veelzijdig: ze kunnen zowel een warm zacht geluid produceren (voor bijvoorbeeld jazz), maar ook een stoer rockgeluid. Dat ligt aan de instellingen van het geluid.

Een electrische gitaar starterspakket of 'pack' begint bij zo'n 150 euro. Misschien kun je als je goed zoekt echter wel een starterpakket vinden van 100 á 120 euro. Echter als je wat meer geld uitgeeft is het wellicht aan te raden om ook iets meer te kijken naar de kwaliteit zodat je er even mee vooruit kan. Ik raad daarom vaak het pakket jumpstart aan van het merk Ibanez, dat je vanaf 200 euro kunt bestellen. Dat is een veelzijdige electrische gitaar met een goeie prijs/kwaliteitverhouding. Speel je al wat langer of wil je gelijk in een wat betere gitaar investeren, denk dan eerder aan een budget van 500 euro of meer (voor gitaar met versterker).

BASGITAREN

Een basgitaar is een elektrische gitaar die extra laag klinkt en niet 6 maar 4 (dikkere) snaren heeft. Het voornaamste manier in bespeling is dat je op een normale gitaar vaak akkoorden (grepen) speelt en op een basgitaar losse lage noten ter ondersteuning. Een basgitaar speel je altijd in een band, en is minder geschikt om in je eentje te bespelen. Verder komt het verhaal overeen met de electrische gitaar: je hebt een versterkertje nodig (een basversterker dit keer, bas spelen op een normaal gitaarversterkertje is onverstandig, je kunt hem opblazen).

KLEINERE GITAREN VOOR O.A. KINDEREN: 2/4 EN 3/4 GITAREN

Er bestaan ook zogenaamde 2/4 (spreek uit "tweekwart") en 3/4 ("driekwart") gitaren. Dit zijn modellen die kwa grootte de helft of drie kwart zijn van een normal model gitaar. Bijvoorbeeld Van Velsen speelt op zo'n kleiner model omdat hij zelf kleiner is. Voor kinderen die nog niet volgroeit zijn kan die een uitkomst bieden omdat ze minder grote handen hebben en op een normale gitaar nog niet altijd goed overal bij kunnnen.

Mijn advies over kleinere gitaar in geval van kinderen is altijd: koop de goedkoopste want ze zijn er zo uitgegroeid en dan is het beter om van een model van normale grootte een wat betere of duurder model aan te schaffen.

DUURDERE GITAREN KOPEN

Ga je een wat betere en duurdere gitaar kopen, koop dan niet zomaar iets van een webshop. Probeer het model uit in de winkel. Neem het liefst iemand mee die kan spelen en waar hij/zij op moet letten om je te adviseren. Bij goedkopere gitaren is de enige eis die je er aan kunt en wilt stellen: doet-tie-ut? Dus bij zo'n aankoop kun je prima via een webshop bestellen.

Koop je echter een duurdere gitaar dan kun je ook gaan letten op klank en bespeelbaarheid. En dan wordt het persoonlijk. Iedereen is anders, speelt anders, heeft een andere smaak. Wat de een een fijne gitaar vindt, is voor de ander totaal ongeschikt, dus koop je een wat betere gitaar, probeer de gitaar dan altijd eerst even uit.

Karst van Oosten is gitarist en componist en geeft gitaarles in amsterdam.

Zie ook:


Actuele aanbiedingen

Electrische gitaar, full size (4/4) + versterktje (starterspakket):

Goedkoopste compleet electrische gitaar starterspack (gitaar,versterkerjte,omhangband, snoer etc) a 99 euro :
Bekijk in webshop

Ibanez Jumpstart Gitaar Pack:

Wil je iets meer uitgeven en daarmee echt een stuk betere gitaar aanschaffen waarmee je even vooruit kan, ga dan absoluut voor de ibaneze jumpstart, normaal voor meer dan 200 maar bij Tonika.nl voor 199 te krijgen:
Bekijk in webshop

Rocktile Groover's Pack JB E-Bass Set (Basgitaar starterspack):

Goedkoopste prijs: 115 euro:
Bekijk in webshop


Overige links: