Dat Kan Ik Zelf . nl
De doe-het-zelf website voor slimme mensen ™

1 sep. 2011

Affiliate marketing voor beginners: verdien geld met je eigen website met M4N

Door: Michael

Online geld verdienen zonder een product te verkopen? Dat kan met affiliate marketing!

Iedereen met een eigen website kan hiermee geld verdienen. In het vorige artikel, verdien geld met je blog of website, wordt uitgelegd hoe je Google AdSense op je website kan plaatsen om extra inkomsten te genereren.

In dit artikel wordt precies uitgelegd hoe je geld kan verdienen door affiliate marketing op je eigen website te gebruiken.

Wat is Affiliate Marketing?

Affiliate marketing is een vorm van internet marketing waarbij adverteerders hun partners (affiliates, dit ben jij) belonen voor de gegenereerde verkopen of leads (zoals lidmaatschappen - abonnementen) die jij als affiliate hebt aangeleverd. Als affiliate kan je dit bewerkstelligen door advertenties van adverteerders op je website te plaatsen. Als er uit het doorverwijzen van klanten naar de adverteerders een verkoop of lead volgt, ontvang je hiervoor een vergoeding (commissie) van de adverteerder. (Bron: Wikipedia)

Affiliate Marketing is gebaseerd op het no cure no pay principe, wat inhoudt dat je als affiliate slechts wordt betaald als je de dienst tot een goed einde hebt gebracht.

Wie zijn de betrokken partijen?

Er zijn bij affiliate marketing drie betrokken partijen: adverteerders, affiliates en affiliate netwerken.

Adverteerders
Dit is de partij die zijn eigen producten en/of diensten aanbiedt op het Internet. De adverteerder stelt promotiemateriaal beschikbaar voor de affiliate (bijv. reclamebanners of tekstlinks).

Affiliates
Affiliates (dit ben jij) kunnen met behulp van het ter beschikking gestelde promotiemateriaal van de adverteerders bezoekers doorsturen naar de adverteerder. Je plaatst als het ware een banner (advertentie) op je eigen website, en wanneer een bezoeker hierop klikt wordt hij doorgestuurd naar de website van de adverteerder. Wanneer er een actie plaatsvindt in de webwinkel van een adverteerder, dan zal je hiervoor de vooraf vastgestelde vergoeding ontvangen.

Affiliate netwerken
Een affiliate netwerk is als tussenpersoon de schakel tussen de adverteerders en de affiliates. De affiliate netwerken zorgen voor een juiste afhandeling van de betalingen aan de affiliates en het doormeten van geplaatste verkopen en leads in hun software. In dit artikel wordt uitgegaan van M4N als affiliate netwerk.

Aan de slag met Affiliate Marketing & M4N

Hieronder wordt uitgelegd hoe je snel aan de slag kan gaan met affiliate marketing en het affiliate netwerk M4N.

Meld je aan bij het affiliate netwerk van M4N

Aanmelden bij Affiliate Marketing Netwerk M4N

M4N is een Nederlands affiliate netwerk bedrijf. De reden waarom er in dit artikel voor dit bedrijf gekozen is, is vanwege de eenvoud van de software die ze hanteren. Daarnaast heeft het bedrijf meerdere jaren ervaring in de branch en zijn ze zeer betrouwbaar. Er zijn diverse andere affiliate netwerken beschikbaar, maar dit is de makkelijkste om het gebeuren te leren.

Stap 1:  Aanmelden bij Affiliate Marketing Netwerk M4N
 • Ga naar de aanmeldpagina van M4N
 • Onder het kopje 'Affiliate Marketing' druk je bij 'Affiliates' op Inschrijven.
 • Vul je contactgegevens in en druk op Inschrijven om verder te gaan. Natuurlijk is het verstanding om ook even de toelichting en criteria door te lezen.
Opmerking: Heb je meerdere websites, geef dan de url van je meest aansprekende website op. Voordat je aanmelding kan worden goedgekeurd, zal je website worden beoordeeld door iemand van M4N. Om dit proces zo snel en soepel mogelijk te maken, is het daarom raadzaam om je meerst representatieve website door te geven. Nadat je aanmelding is goedgekeurd, kan je net zoveel eigen websites toevoegen als je wilt.

Je inschrijving zal binnen een paar dagen zijn beoordeeld.


Wanneer je

aanmelding is goedgekeurd, dan kan je inloggen en ziet je beeld er ongeveer als volgt uit:


Aan de linkerkant zie je het hoofdmenu. Hieronder zie je de meest interessante pagina's op een rijtje (althans voor nu):
 • Adverteerders - Hier vind je een overzicht van alle adverteerders die zijn aangesloten bij het netwerk van M4N;
 • Advertenties - Hier vind je al het advertentie- en promomateriaal dat door de adverteerders beschikbaar is gesteld;
 • Zones - Voor iedere, door jou geselecteerde, advertentie wordt een zogenaamde zone aangemaakt. Op deze pagina kan je, voor iedere zone, een stuk html code genereren om op je website te plaatsen;
 • Laatste leads - Hier vind je een actueel overzicht van je dagelijkse inkomsten.

Stap 2:  Adverteerders en advertentiemateriaal zoeken

Het is verstandig om advertentiemateriaal te zoeken wat goed bij de inhoud van je website past. Het advertentiemateriaal wordt beschikbaar gesteld door de adverteerder.

Stel dat je een website hebt die gaat over hardlopen en bijvoorbeeld voorbereidingen die je moet treffen om een halve mararthon te kunnen lopen, dan kan het zinvol zijn om bijvoorbeeld een advertentie te plaatsen waarop hardloopschoenen zichtbaar zijn.

In de interface van M4N ga je als volgt te werk:
 • Ga naar de pagina Adverteerders

 • Type bijvoorbeeld 'sport' in het zoekveld en druk op Zoeken. Het resultaat kan er als volgt uitzien:

In de kolom ‘Adverteerder’ zie je de naam van de adverteerder staan. De kolom ‘Toegang’ bevat een link naar het advertentiemateriaal van de adverteerder, mits je toegang hebt. Heb je nog géén toegang, dan staat er een knop Aanvragen. Druk op deze knop als je toegang voor het advertentiemateriaal van deze adverteerder wilt aanvragen.

 • Druk op Advertenties (bijvoorbeeld bij de adverteerder Plutosport)

 • Kies als 'Type advertentie' voor 'Banner' en druk op Zoeken

 • Kijk of je een geschikte banner ziet staan, en druk op de knop Maak zone aan om deze te selecteren. Je wordt automatisch doorgestuurd naar de pagina Zones.

  Opmerking: zie je geen geschikte banner, dan kan je ook gebruik maken van de zogenaamde 'Product finder'. Hier geeft je bijvoorbeeld de zoekterm 'hardlopen' op, en dan kan je op zoek naar advertentiemateriaal voor een specifiek product, bijvoorbeeld een bepaald merk en type hardloopschoen.)

 • Kies uit de kolom 'Toon', HTML. Vervolgens wordt er een stuk HTML code weergegeven die je vervolgens kan plakken op je eigen website. (Behalve HTML zijn er ook andere formaten beschikbaar, zoals bijvoorbeeld javascript, of een iframe)
Wanneer je de advertentie code op je website hebt geplaatst, dan is je website klaar om affiliate inkomsten te kunnen ontvangen.


Stap 3:  Inkomsten bekijken

Natuurlijk wil je weten wat je iedere dag aan affiliate inkomsten hebt gerealiseerd. Hiervoor is de pagina Laatste leads het meest geschikt. Iedere lead in het overzicht, is tot stand gekomen door de actie van een bezoeker vanaf jouw website, op de website van de adverteerder. In de kolom 'Vergoeding' lees je wat het jou (mogelijk) oplevert. In de kolom 'Status' lees je de status van de lead af. Wanneer de status 'Goedgekeurd' is, dan weet je dat het geld aan je zal worden uitgekeerd.


That's it! Probeer vooral makkelijk te beginnen (enkele website voorzien van een simpele bannen) zodat je eerst de basishandelingen onder de knie krijgt. Daarna kan je het verder uitbreiden, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de zogenaamde product datafeeds die M4N beschikbaar stelt.

Meld je nu aan bij Affiliate Marketing Netwerk M4N

Heb je nog vragen of opmerkingen? Stuur dan een berichtje naar info@datkanikzelf.nl

Zie ook: