Dat Kan Ik Zelf . nl
De doe-het-zelf website voor slimme mensen ™

2 dec. 2007

Wat is webmarketing / internet marketing?

Webmarketing, internet marketing of welk ander begrip je ook tegen bent gekomen: wat betekent het eigenlijk?

Wanneer we kijken naar het woord marketing, dan is de definitie volgens Van Dale:

“het opstellen van plannen voor de vergroting of de handhaving van de afzet => marktanalyse, marktonderzoek, marktverkenning”

Samengevoegd met het woord “web” of “internet” komt dit dus neer op het opstellen van die zelfde plannen, maar dan voor het medium internet.

Wanneer gebruik je webmarketing / internet marketing?

Wanneer je veel concurrentie hebt, dan sta je voor de moeilijke taak om bezoekers naar je website te krijgen met minimale kosten. Internet marketing is een uitdaging en het kost veel tijd en energie. Er zijn veel betaalbare manieren om bezoekers naar je website te krijgen. In dit artikel zullen we de meest praktische manieren behandelen om webmarketing op je online business, zonder dat je veel geld erin hoeft te steken.

Aanmelden bij zoekmachines en zoekmachine-optimalisatie

Eén van de belangrijkste dingen is het aanmelden bij zoekmachines en zoekmachine-optimalisatie. Er zijn veel verschillende zoekmachines en directories of startpagina’s op het Internet waar je website kunt aanmelden. Je moet je aanmelden voor een maandelijks aanmeldplan (submission plan) bij een betrouwbare zoekmachine aanmeldservice (search engine submission service). Je kunt ze vinden door te zoeken met Google.

Maar, pas op voor aanmeldservices die beweren dat je website aanmelden bij 75.000 zoekmachines. Dit richt over het algemeen meer schade aan, dan dat het je goed doet. Je moet alleen in zee gaan met aanmeldservices die je website aanmelden bij de grote zoekmachines en directories / startpagina’s, zoals Google, Live, Yahoo, Startpagina en DMOZ.

Zoekmachine-optimalisatie / Search engine optimization (SEO)

Om een website te optimaliseren, moet je je keyword dichtheid (keyword density) maximaliseren en de positie optimaliseren van woorden en zinnen die je in de zoekmachine wilt hebben. En, je moet correcte en goede meta tags gebruiken, zodat de zoekmachines je webpagina’s correct indexeren en interpreteren.

Wanneer je niet weet hoe je je website moet optimaliseren, zoek dan op Google naar optimalisatie consultant. Maar, let op: zoekmachine optimalisatie werkt niet van de een op de andere dag, dus vertrouw niet op experts die veel geld vragen op korte termijn.

Link populariteit

Link populariteit is het aantal websites die inkomende links naar jouw pagina hebben. Hoe meer inkomende links je hebt, hoe hoger je scoort in de zoekmachine.

Er zijn verschillende manieren om het aantal inkomende links te verhogen: je kunt je site aanmelden bij directories, link exchanges, forums en artikelen aanbieden bij artikel directories. Wanneer webmasters zoeken naar gratis teksten voor hun website, plaats dan een artikel met een link naar je eigen website.

Pay-per-click

Wanneer je niet het geduld hebt om te wachten totdat zoekmachines je site hoog ranken, dan kun je bezoekers nar je website trekken door middel van pay-per-click (PPC). Met PPC betaal je een bepaald bedrag per klik op een advertentie voor je webpagina op webpagina’s met gelijke inhoud. Dit kan zeer kostbaar zijn en erg inefficiënt: veel kosten voor relatief weinig verkoop.

Affiliate programma’s

De beste manier om je website te promoten, wanneer je iets verkoopt, is door middel van een affiliate programma. Je moet ervoor zorgen dat je een affiliate code beschikbaar hebt voor online merchandizers, zodat ze je banner op hun site plaatsen. Telkens wanneer je iets verkoopt als resultaat van een affiliate referral, dan krijgt de affiliate commissie. Je moet een ervaren programmeur vragen om advies te krijgen over hoe je een affilaiate program op moet zetten, zodat de affiliate codes juist getrackt kunnen worden.

Sommige internet bedrijven hebben duizenden affiliates en krijgen alle business die ze nodig hebben, en het hoeft je niets te kosten. Om affiliates te krijgen, zul je je affiliate program aan moeten melden bij directories waar je je affiliate programma gratis kunt aanbieden, of tegen een kleine vergoeding. De beste manier om affiliates te vinden is door je affiliate program te posten op forums of message boards die bezoekt worden door webmasters die op zoek zijn naar affiliate programs om extra inkomsten te genereren voor hun online business.

Conclusie

Geen enkele website is na één nacht slapen een succes: het kost tijd en moeite. Maar, wanneer je volhoudt en alle procedures volgt zoals beschreven in dit artikel, dan zal het uiteindelijk lonen!

Auteur: JCS (december 2007)