Dat Kan Ik Zelf . nl
De doe-het-zelf website voor slimme mensen ™

4 dec. 2007

Het kiezen van de meest effectieve kleuren voor je site - De Psychologie van kleur

Door: Raymond

Veel site ontwikkelaars verkijken zich op de zaken die spelen bij het kiezen van de kleuren voor de site. Hier moet rekening worden gehouden met een drietal onderdelen, namelijk:

  1. Het Psychologische effect van kleuren.

  2. Leesbaarheid van de site.

  3. De samenstelling van de gekozen kleuren van achtergrond, afbeeldingen, links en tekst.


Wanneer deze onderdelen mee worden genomen in de keuze dan zal je gegarandeerd een professionele site maken die de kijker de stemming zal geven die jij graag wilt overbrengen. Op deze manier zul je tevens eerder terugkerende kijkers op je site kan verwachten.

Karakteristieken van kleur

Hieronder zullen een aantal karakteristieken van kleuren worden gegeven waar rekening mee moet worden gehouden tijdens het ontwerpen van je site.

4. Kleuren hebben binnen negentig seconden effect op onze emoties, hiervan heeft tussen de 62% en 90% een beoordeling gemaakt van de site op kleur alleen.
5. Je kleurkeuze kan motiveren, imponeren en overtuigen.
6. Kleuren beïnvloeden het gedrag van de kijkers enorm.
7. De resultaten van emoties en gedrag verschillen per cultuur.
8. De kleurkeuze stuurt een specifiek bericht naar de kijkers dat jezelf kan bepalen.

Het Psychologische effect van kleuren

Met het feit in gedachten dat "mensen meer op niet-verbale signalen antwoorden dan op verbale" is het erg belangrijk dat je de kleuren kiest waarmee je de emotionele stemming oproept bij de kijker die jij graag wilt. Hieronder worden een aantal kleuren genoemd met daarbij de emotionele stemming die het bij de kijker zal doen oproepen:

Kleur Wit: oprechtheid, zuiverheid, ...Oprechtheid, zuiverheid en toewijding. Wit is de beste kleur voor de achtergrond van een site. Op zakelijk gebied betekent het verfrissing.

Kleur Zwart: stoutmoedigheid, macht, ...Stoutmoedigheid, macht, autoriteit, verleidelijk, kwaadheid, verfijning en klassiek. Zwart is de beste kleur voor tekst op een lichte achtergrond. Een zwarte achtergrond is te zwaar voor de ogen.

Kleur Rood: kracht, seks, ...Kracht, seks, opwinding, passie, snelheid, gevaar, agressiviteit en trekt aandacht. Op zakelijk gebied betekent het schuld. Rood is de meest emotionele kleur van allemaal, het stimuleert een snellere hartslag en ademhaling.

Kleur Blauw: veiligheid, vertrouwen, ...Veiligheid, vertrouwen, betrouwbaarheid, frisheid, trouwe, persoonlijke bezitting en waardigheid. Blauw is de populairste kleur. Op zakelijk gebied betekent het fiscale verantwoordelijkheid.

Kleur Groen: overvloed, gezondheid, ...Overvloed, gezondheid, vruchtbaarheid, vrijheid, genezing, natuur, groei en jaloezie. Op zakelijk gebied betekent het status en rijkdom. Groen is de meest gemakkelijke kleur voor de ogen.

Kleur Bruin: doeltreffendheid, beleefdheid, ...Doeltreffendheid, beleefdheid, rijkdom en nuttigheid.

Kleur Grijs: ernst, autoriteit, ...Ernst, autoriteit en uitvoerbaarheid. Op zakelijk gebied betekent het traditie.

Kleur Roze: zachtheid, zoet, ...Zachtheid, zoet, vrouwelijkheid, welzijn, onschuld en voeding.

Kleur Paars: waardigheid, geestelijkheid, ...Waardigheid, geestelijkheid, koninklijk, luxe, rijkdom, autoriteit, bedroefdheid en verfijning. Op zakelijk gebied betekent het goede kwaliteit.

Kleur Oranje: speelsheid, genoegen, ...Speelsheid, genoegen, warmte, gejuich, trilling, kracht, duurzaamheid en ambitie.

Kleur Geel: zonneschijn, warmte, ...Zonneschijn, warmte, gejuich, geluk, lafheid en jaloezie. Op zakelijk gebied betekent het intellectualiteit. Geel versterkt de concentratie en is één van de zwaardere kleuren voor de ogen.

Conclusie

Wanneer je de kleuren gaat kiezen voor je site bedenk dan eerst de doelgroep om op die manier te bepalen welke stemming en welk bericht je bij de mensen wilt laten opkomen. Kies daarna pas de kleuren aan de hand van de karakteristieken.

Auteur: RvD (december 2007)